Klik hier voor het menu

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd contact met mij opnemen!

Sneeuwbeelden en lage zon

De eerste sneeuw is gevallen en een prachtige zonnige dag om er even lekker op uit te gaan met (natuurlijk) de camera mee!


Je ziet mooie plekken en wil deze vastleggen. Eenmaal thuis gekomen blijken er toch een paar dingen in de foto die je anders had gewild.
Als er sneeuw ligt reflecteert het meer als een “gewoon” landschap en dit zorgt voor extra ultraviolet. Dit geeft vervolgens weer een blauwe zweem over de foto die uitstekend te voorkomen is en ook te corrigeren, vooral bij digitale opnamen. Als je analoog fotografeert zorg dan dat je altijd een UV filter op de lens hebt! Het kan absoluut geen kwaad als je het niet nodig hebt, maar haalt bijvoorbeeld bij sneeuw- en strandfoto’s de blauwe zweem weg. Bovendien geeft het bescherming aan de lens en dat is ook nooit weg. Als je de filter niet gebruikt op een digitale camera, zul je het teveel aan blauw eruit moeten photoshoppen, bijvoorbeeld onder “curves” de blauwe curve selecteren en die van linksonder een beetje naar rechts te zetten. Wel opletten dat er niet teveel groen in komt anders moet je ook deze iets corrigeren.
Je zult zien dat je foto gelijk sprankelend wordt.

Dan de lage zon; Je opent de foto op je computer en ziet dat jezelf in beeld bent met je schaduw! Uiteraard is photoshoppen een oplossing, maar het is met een beetje oplettendheid gemakkelijk te voorkomen.
Er zullen vaak bomen achter je staan als je een landschap fotografeert en die schaduwen zijn wél mooi om je foto in te laten lopen. Ga zelf in het verlengde van de boomschaduw staan en je lijkt een onderdeel van de natuurlijke schaduw te zijn geworden.

Reageer

This site is protected by Comment SPAM Wiper.